Jak dlouho se vaří květák?
Květák je lahodná zelenina a hodí se jako hlavní chod i jako příloha. Důležitá ale je správná příprava, aby zůstal chutný a nebyl rozvařený. Důležitou otázkou tedy je - jak dlouho se květák vaří? Pojďme se na to společně podívat! Navíc jsme přidali i další užitečné informace o květáku a způsoby jeho využití.
Obsah článku o vaření květáku
- Jak dlouho se vaří květák?
- Další možné tepelné úpravy květáku.
- Výhody květáku - čím je prospěšný?
- Kde se vzal květák v kuchyni?
- Recepty z květáku: (PŘIPRAVUJEME)
- Květáková polévka - recept
- Květákové placky - recept
- Květákový mozeček - recept
- Zapečený květák - recept
- Obalovaný květák - recept
- Květáková rýže - recept
Jak dlouho se vaří květák?
Vaření květáku ve vodě je jednoduchý způsob, jak připravit tuto oblíbenou zeleninu. Pokud si v kuchyni nejste tolik jistí v kramflecích, nebojte se - postupujte podle našich rad a brzy budete mít perfektně uvařený květák na talíři.
1. Příprava květáku
Než začnete vařit květák, odstraňte listy a stonky. Poté rozdělte květák na menší kousky - "růžičky". Rozdělené části květáku je ještě před vařením vhodné propláchnout a vyplavit tak nečistoty. Hodí se k tomu cedník nebo větší mísa.
2. Příprava vody na vaření
Do hrnce na vaření nalijte vodu v dostatečném množství - tak, aby byl všechen květák ponořený. Vodu dobře osolte a přiveďte k varu.
3. Vaříme! A jak dlouho se vaří květák?
Do hrnce s vroucí osolenou vodou nasypte kousky květáku a snižte výkon vařiče na polovinu. Následně nechte květák vařit přibližně 5 - 7 minut - po této době buď slijte vodu z hrnce, nebo vyjměte jednotlivé kousky květáku. Uvařený květák buď můžete přímo servírovat jako přílohu, nebo ho po vyjmutí z horké vody rychle zchlaďte v misce se studenou vodou a ledem. Tím zastavíte další proces vaření, květák si zanechá svěžest a barvu a vy ho pak budete moci využít v receptech podle svého výběru.
Další možné tepelné úpravy květáku
Květák samozřejmě můžete jen uvařit a dát si ho třeba jako přílohu k masu. Existují ale i další možnosti tepelné úpravy květáku, například:
- Květák na páře - připravíte v parním hrnci či v běžném domácím hrnci s pařáčkem na knedlíky nebo kovovým cedníkem. Vaření v páře je nejšetrnější k zelenině, která si tak zanechá maximum živin a vitamínů.
- Květák pečený v troubě - můžete upéct obalený květák (dietnější verze tohoto pokrmu), nebo ho třeba zapéct s bramborami a další lahodnou zeleninou
- Smažení květáku - smažený květák je oblíbenou pochoutkou. Je křupavý a šťavnatý, ale samozřejmě je tučnější a méně zdravý, než výše uvedené způsoby přípravy. Kromě jednotlivých růžiček květáku můžete také usmažit třeba květákové placičky.
- Grilovaný květák - květák můžete i grilovat! Rozdělíte ho na menší části, nebo nakrájíte na plátky, přidáte olivový olej, sůl, případně další koření dle chuti a šup s ním na gril - je to skvělá chuťovka i příloha ke grilovaným steakům - určitě vyzkoušejte!
- Květákové polévky - vynikající je i krémová květáková polévka, nebo ho můžete přidat do zeleninové polévky či krému.
- Sterilovaný květák - květák můžete i zavařovat a nakládat podobně jako okurky či jinou zeleninu.
Výhody květáku - čím je prospěšný?
Květák je nejen lahodnou přílohou, ale také nabízí řadu zdravotních výhod. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a je také bohatý na vlákninu, což podporuje zdraví trávicího systému. Dále obsahuje vitamín K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík.
Kde se vzal květák v kuchyni?
Květák jako kuchyňská surovina pravděpodobně pochází z Asie. Ve středověku se stal oblíbeným i v Evropě. V české kuchyni začal květák hrát významnou roli v průběhu 19. století, kdy se dostával do stálého jídelníčku obyvatelstva. Díky své schopnosti růstu v chladnějším podnebí se stal oblíbenou plodinou v českých zahradách a farmách. Postupně se začal objevovat v tradičních receptech a stal se nedílnou součástí české kuchyně. Dnes se květák využívá v různých pokrmech, od tradičních příloh po moderní veganské a vegetariánské recepty, a nadále zůstává oblíbenou a všestrannou zeleninou v naší i světové kuchyni.